• Witgoed is al jaren voorzien van stickers met daarop het energielabel. Daarop staat waardevolle informatie.
  • Maar wat betekent die informatie nu voor het financiële totaalplaatje, als je kijkt naar de aanschafprijs en de kosten van het stroomverbruik?
  • We vergeleken wasmachines, wasdrogers en koelkasten verschillende categorieën om eens te kijken of de zuinige machines ook zuinig voor de portemonnee zijn.
  • Lees ook: Huizen met hoger energielabel leveren meer op: zoveel hoger ligt gemiddelde verkoopprijs met hoger label

Nu we meer dan ooit op de energiekosten letten, worden energielabels ook voor kopers van witgoed interessanter. Wie een wasmachine, wasdroger of koelkast met een hoog energielabel koopt, bespaart op de maandelijkse energiekosten en helpt het milieu. Maar is het ook voor beter voor de portemonnee als je rekening houdt met de aanschafprijzen?

Witgoed met een energielabel A of A+++ is logischerwijs aanzienlijk duurder dan vergelijkbare producten met een B- of F-label. Maar er is natuurlijk een nuance te vinden in de verbruikscijfers. Mede omdat de energielabels dit niet per se heel duidelijk aangeven, of verwijzen naar gemiddelden met een flinke bandbreedte. Ook zie je niet in één oogopslag wat de totale kosten van aanschaf en verbruik zijn.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet veel geeft om het energielabel en simpelweg het goedkoopste apparaat wilt hebben. Wellicht ben je dan na een jaar of twee al duurder uit, vergeleken met een iets duurdere wasmachine of koelkast. Maar het kan ook zijn dat de luxe A+++-machine na tien jaar nog steeds veel duurder is dan de minder energie-efficiënte variant.

Business Insider bekeek voor enkele apparaten of de zuinige apparaten de meerprijs waard zijn als het aankomt op de totale kosten inclusief energie.

We gaan hierbij uit van een stroomprijs van 0,40 euro per kWh die vanaf volgend jaar geld onder het prijsplafond voor energie.

Wasmachines: aanschafprijs en kosten energie

We beginnen de vergelijking met de wasmachines, want dat is veruit de meest bewerkelijke categorie. Geef maar eens antwoord op de vraag hoeveel keer je de wasmachine per jaar aanzet. Dat maakt uiteraard sterk uit voor het energieverbruik.

De Europese Unie werkt voor de normering standaard met honderd wascycli per jaar. Maar dat blijkt aan de karige kant. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt namelijk dat we zo rond de 0,3 keer per dag de wasmachine aanzetten. Dat komt neer op zo’n 110 wascycli per jaar.

Nu variëren die cijfers ook per gezinsgrootte. En omdat Nederland een gemiddelde gezinsgrootte heeft van 2,13 personen, hebben we zowel voor de gezinnen van 2 en de gezinnen van 3 personen de vergelijking ingevuld.

We hebben hieronder naar vier wasmachines gekeken, waarvan twee met energielabel A, eentje met label C en een met label E. We kozen drie wasmachines die een gemiddelde prijs hadden in hun energiesegment en voor label A als extra nog een wasmachine van Miele uit het hoge prijssegment. We noteerden prijzen die Coolblue hanteert, aangezien die redelijk concurrerend zijn, maar niet per se de goedkoopste.

In de tabel hieronder geven we het overzicht:

Wat al snel opvalt is dat de eerste drie wasmachines van respectievelijk Samsung, Bosch en Whirlpool in de vergelijking erg dicht bij elkaar liggen als het aankomt op totale kosten. Het gaat letterlijk om tientjeswerk.

Hoewel de aanschafprijs van de zuinige Samsung met energielabel A wat hoger is dan de prijzen van de Bosch en de Whirlpool, is de Samsung pas na tien jaar ietsjes goedkoper dan de minder zuinige Bosch.

De wasmachine van Miele blijft de grote uitzondering qua prijs: je verdient de hoge aanschafkosten niet gauw terug met een zuiniger verbruik.

De Miele met energielabel A is in de optiek van de Consumentenbond overigens wel kwalitatief gezien de beste keuze en ook de enige wasmachine die daadwerkelijk als milieuvriendelijk gelabeld wordt. Daar staat wel een hoge aanschafprijs tegenover, die zelfs na tien jaar nog niet gecompenseerd is vergeleken met het model van Samsung met energieklasse A.

De afweging is dus of je een relatief sobere wasmachine goed genoeg vindt, of gaat voor een model met veel technische extra's.

Wasdrogers: goedkoop is duurkoop

Voor wasdrogers geldt in principe hetzelfde als bij wasmachines, maar helaas heeft het CBS geen cijfers van het gemiddelde aantal droogcycli in huishoudens. We moeten hierbij dus uitgaan van de verbruikscijfers zoals vermeld op de stickers met de energielabels.

In de tabel hieronder nemen we drie wasdrogers onder de loep met respectievelijk energielabel A+++, A++ en B.

Het verschil kan bij de wasdrogers niet duidelijker zijn. Goedkoop is echt duurkoop. Na vijf jaar is de droger van Beko met energieklasse B al fors duurder vergeleken met de wasdroger van Whirlpool met A++. Na tien jaar zijn de totale kosten van de Beko ook hoger dan die van de Miele met de veel hogere aanschafprijs.

Maar de verschillen tussen A++ en A+++ zijn relatief klein. De aanschafprijs van de Miele met label A+++ is flink hoger, maar het verbruik is daarentegen niet heel veel lager dan dat van de Whirlpool. Dat zorgt ervoor dat de A++ van Whirlpool na 10 jaar nog steeds goedkoper is dan de zeer zuinige Miele.

Wat ook opvalt bij de energielabels, maar wat we niet in de tabellen hebben verwerkt, is dat de tijdsduur van de was- of droogcyclus van wasmachines en -drogers eigenlijk precies het omgekeerde inhoudt van wat je zou verwachten. Hoe langer een cyclus duurt, hoe lager het verbruik van het apparaat.

Voor de drogers hierboven geldt bijvoorbeeld dat de klasse B-droger twee uurtjes nodig heeft voor een hele cyclus, terwijl de A+++ er meer dan drie uur over doet.

Koelkast met vriezer

Voor koelvriescombinaties is de vergelijking relatief makkelijk te maken aangezien deze het hele jaar aan staan. Er zijn geen koelcycli waar rekening mee gehouden moet worden, en ook het aantal personen per huishouden heeft weinig invloed.

Daarom kunnen we in dit geval goed uitgaan van de jaaropgave die op de sticker met het energielabel staat. In de tabel hieronder kijken we naar drie koelvriescombinaties met respectievelijk energielabel A, C en F.

En eigenlijk zijn de resultaten vergelijkbaar met de wasdrogers. De koelvriezers met energieklasse C zijn na 10 jaar het meest gunstig voor de portemonnee. De koelkast met vriezer van Beko met klasse F wordt na 10 jaar duurder dan de Samsung met klasse C op de sticker. Al gaat het hierbij om net aan 100 euro.

Net als bij de andere aparaatcategorieën blijkt ook hier dat het zuinigste apparaat, in dit geval ook een Samsung, eigenlijk het duurst is op de lange termijn. Dat komt voornamelijk door de hoge aanschafprijs, want jaarlijks verbruikt hij aanzienlijk minder.

Wat uit deze vergelijking vooral blijkt is dat de meest energiezuinige apparaten niet altijd de laagste kosten opleveren als je rekening houdt met het energieverbruik gedurende vijf of tien jaar.

Als je met de huidige, hoge energieprijzen echt zuinig wilt doen, dan is de keuze voor een iets minder zuinig apparaat niet alleen voordeliger aanschaf, maar ook op de lange termijn. Als de stroomprijzen weer gaan dalen, wordt het financiële voordeel van extreem zuinige apparaten in het verbruik zelfs nog kleiner.

Maar als de energieprijzen hoger liggen dan het prijsplafond van 40 cent per kWh, dan worden de verschillen in de verbruikskosten ook groter.

Als voorbeeld kunnen we kijken naar naar de wasdroger van Beko met energielabel B, met de aanschafkosten van 399 euro. Deze brengt na vijf jaar totale kosten mee van 1.407 euro en na tien jaar totale kosten van 2.415 euro. Als we met een wat hogere stroomprijs van 0,79 euro per kWh rekenen, zijn de totale kosten van de Beko respectievelijk 2.389,80 euro na vijf jaar en 4380,60 euro na tien jaar. In datzelfde scenario kost de zuinigste droger van Miele, met de aanschafprijs van 1.349 euro na tien jaar in totaal 2.620,90 euro. Dit is dus de goedkoopste optie gerekend over een langere periode.

Kortom, als je echt op de knip let, is het verstandig om je niet blind te staren op het energielabel. Beter is het om met een energietarief dat je hebt of verwacht te krijgen het totaalplaatje te berekenen.

LEES OOK: ‘Elektrische auto’s moeten overdag opgeladen worden om de druk op het stroomnet te beperken’ – maar of eigenaren dat willen…